Fødes mennesker med en samvittighed, eller er det noget, man lærer?
Moderne psykologer, etnologer og neurologer betragter samvittigheden som en helt fundamental funktion i den menneskelige hjerne. Vores samvittighed har til formål at fremme uegennyttige handlinger, der er hensigtsmæssige for samfundet som helhed og derfor i sidste ende også for det enkelte individ.
Forudsætningerne for samvittighed er således medfødte og genetisk bestemte, men samvittighedens form og indhold er tillært på samme måde, som fx sproget er en del af en given kultur. Således kan samvittigheden få forskellige mennesker til at handle i meget forskellige retninger afhængigt af deres overbevisning.
Nogle mennesker finder det således moralsk forkasteligt at gå i krig, mens andre mennesker ser det som en moralsk pligt at bekrige modstanderne med alle midler.
Gennem vores opdragelse har vi af forældre, skolen og andre som har haft indflydelse på vores opvækst fået en viden om, hvordan man bør opføre sig. Over for sine nærmeste, det omgivende samfund og i det offentlige rum.
Opdragelse og samvittighed spiller en stor rolle for vores daglige trivsel og muligheden for at skabe en god dag for os selv eller andre.
Hvad finder du her?
En video om uddannelse og dannelse med filminstruktør og opdagelsesrejsende Peter Engberg.
- Link til side om de tre etikker: pligt, dyd og nytte.
Her en kort video med Peter Engberg om emnet “samvittighed”.
Se andre videoer med Peter Engberg i Videoteket.
Har du forslag til indlæg, artikler, videoklip eller andet, så kontakt os på info@haengoddag.dk