Fri for bekymring

At give slip.

Når vi holder fast på vore vanskeligheder og skuffelser, bliver de tunge byrder, der forhindrer os i at få en god dag. Vi kan få mere munterhed i vort liv, hvis vi holder op med at kæmpe mod omstændigheder, vi alligevel ikke kan gøre noget ved. Giver slip og accepterer hvad vi har.

Accepter tilværelsen som den er, ikke fordi den er retfærdig eller fornuftig eller tilfredsstillende, men fordi den er alt, hvad vi har. Accepterer os selv, ikke blindt og ukritisk, men med et smil og et skuldertræk.

Gør noget ved dine bekymringer

Vi prøver til stadighed at ændre vore omgivelser, men bliver frustrerede over at vi ikke kan. Vi kan arbejde på at forbedre de ting i vort liv, vi ønsker anderledes, men det gælder om at gøre det uden at blive vred på verden over, at den rummer problemer.

Når vi kæmper for at holde fast på verden, som vi synes, den burde være, er vi som en hest med skyklapper. I vor nærsynethed stritter vi imod forandringerne. Vi klamrer os til vore tab og er blinde for øjeblikkets muligheder. Vi må give slip, hvis vi vil af med smerten, leve helt, og have latter i vort liv. En del af livets lykke består ikke i at udkæmpe slag, men at undgå dem. En stærk og effektiv tilbagetrækning kan være en sejr.

Skrivekunsten kan komme os til hjælp.

Hvis vi i løbet af ugen skriver vore bekymringer op på en liste og kun ser rigtigt på den om lørdagen, vil vi opleve, at mange af dem var grundløse.

Som Mark Twain skrev: ”Jeg har haft mange problemer i mit liv. De fleste af dem blev ikke til noget.”

Jeg hørte om en mand, der havde et godt ritual. Han skrev en ”glemmeliste” med de ting, han alligevel ikke kunne gøre noget ved, men som gjorde noget ved ham. Derpå gik han ud på toilettet, krøllede listen sammen og skyllede den ud, og med en latter sagde han ”sådan er det bare”.

Det virkede godt.