Mange opfatter smalltalk som ligegyldigt og spild af tid.
Men smalltalk er lidt af en kunst, og kan være rigtigt nyttig, til at opnå en positiv kontakt med mennesker, man endnu ikke kender.
Det er gennem smalltalk, at vi kan opnå den tillid, der er nødvendig for at skabe et netværk.
Nogle har let ved smalltalk, andre føler det er svært at finde på noget at sige. Men også her gælder det – at øvelse gør mester. Jo mere du øver dig, jo bedre bliver du. Så prøv at småsnakke med dem, du møder på din vej.
Smalltalk handler om at holde samtalen i gang og få den anden person til at føle sig godt tilpas.
Derfor er et smil og øjenkontakt samt et åbent kropssprog altid et godt udgangspunkt. Bare det at holde armene over kors kan nemlig virke tillukket og afvisende på andre.
Det er en god idé at bruge hv-spørgsmål som hvad, hvor eller hvorfor, da de ikke bare kan besvares med et ja eller nej, hvilket kan begrænse samtalen. Vær en smule nysgerrig, men ikke nærgående. Det skaber tryghed hos din samtalepartner, hvis du giver noget af dig selv, fordi det viser, at du føler dig tryg.
Hvis vi spørger samtalepartneren om information eller hjælp, viser vi tillid til den andens viden, hvilket han eller hun sikkert sætter pris på. Og hvis vi virkelig lytter til hvad den anden siger, kan vi lettere finde på opfølgende spørgsmål.
Hvis det falder naturligt, brug da samtalepartnerens navn og giv evt. en kompliment. Det opfattes også positivt af samtalepartneren.
Hvad kan du smalltalke om?
- Vejret er altid ufarligt at tale om, og med det skiftende vejr vi har i Danmark, er det altid et aktuelt emne.
- Noget du har læst i avisen eller film, bøger og tv-programmer, du har set eller hørt om.
- Ferier, fritid, sport eller hobby kan give stof til mange samtaler.
- Arbejde eller mangel på det samme.
- Familie.
- Eller bliv inspireret af stedet, hvor du er lige nu. Her findes altid noget, du kan tale om.
Hvad duer ikke til smalltalk?
- At gøre smalltalk til en ego-opvisning, hvor du selv taler hele tiden. Det gælder om at skabe kontakt, ikke om at gøre sig selv interessant.
- At overdænge modparten med spørgsmål, så det virker som et krydsforhør.
- At afbryde modparten, inden han eller hun får talt ud.
- At blive alt for privat.
Hvis du har et par afslutningsreplikker med i ærmet, kan du slutte samtalen på en ordentlig måde uden at virke uhøflig, f. eks: “Tak for snakken, men jeg må lige …