En stamme er en gruppe af individer, der er knyttet sammen i et fællesskab, er knyttet til en leder og til en idé. I millioner af år har mennesker tilhørt den ene eller anden stamme: en fælles interesse og en måde at kommunikere på. Geografien plejede at betyde noget. En stamme kunne f.eks. være alle beboerne i en landsby, folk med samme hobby eller sport. Store virksomheder og andre organisationer har med eller uden held formået at skabe deres egne stammer omkring deres kontorer eller markeder – stammer bestående af medarbejdere, kunder eller tilhængere.
Takket være Internet mediet har geografien nu mistet sin betydning. Sociale medier gør det muligt at skabe større stammer, men også mere differentierede stammer. Mindre stammer med få medlemmer, indflydelsesrige stammer, horisontale og vertikale stammer og stammer, der aldrig tidligere ville have haft mulighed for at eksistere.
Der er sket en eksplosion i antallet af værktøjer, der kan hjælpe os med at lede de stammer, vi danner. Facebook, Ning, Meetup, LinkedIn og Twitter for at nævne nogle enkelte.
Kilde: ”Stammeleder” en bog af Seth Godin, Gyldendal Business.
Hvad finder du her?
Nedenfor emner, som vi mener, har relation til vort formål: At skabe en god dag for os selv og andre.
- Professionelle netværk
- Sociale netværk
- Links om stammer (tripes) på sociale medier
Matt Hodkinson, Chief Listening Officer at Influence Agents, talks about the need to build a Tribe, if you’re to expect the full “Viral” effect for your content.
Professionelle netværk
Faglige og professionelle netværk organiseres ofte som grupper, eksempelvis erfa- og VL-grupper, men der findes også mere generelle netværk som f.eks. Dansk Netværk og LinkedIn. Danske sociale netværk, dvs. netværk, der drives af virksomheder, der er registrerede i Danmark, er omfattet af den danske persondatalov.
Den offentlige sektor tilbyder i forskellige sammenhænge støtte til oprettelse af sociale netværk, i Danmark bl.a. med fokus på handikappede.
Netværksgrupper
Der findes mange etablerede netværksgrupper i Danmark, hvoraf en del er professionelle læringsmiljøer; i de fleste tilfælde opkræves deltagerbetaling. I en række kommuner er der etableret netværksgrupper for socialt udsatte borgere, bl.a. stofmisbrugere, psykisk syge, og borgere på førtidspension, sygdomsramte og flexjobbere. Deltagerne deltager i fælles aktiviteter og støtter hinanden under supervision.
Hvad finder du her?
Hvordan kan du som iværksætter og virksomhedsejer arbejde professionelt og målrettet med netværk? Få gennem tema-siderne på Væksthus Midtjyllands sider helt konkrete værktøjer til at udbygge, pleje og aktivere dit netværk.
Henvisning til ”Dit professionelle netværk” af Abelone Glahn, Børsens Forlag